İçeriğe geç

Alt Kiraya Vermesi Tahliye Sebebi Mi

Kiracının izinsiz alt kiraya vermesi suç mu?

Daire ve kapalı çalışma alanı kiralama sözleşmelerinde, kiracı, ev sahibi yazılı onay vermediği sürece kiralık mülkü alt kiraya verme hakkına sahip değildir. Geçerlilik için ön koşulun, ev sahibinin kiralık mülkü alt kiraya verme konusunda yazılı onayı olduğunu belirtelim. Ev sahibinin sözlü onayları geçerli değildir.

Kiracı evi alt kiraya verebilir mi?

Daire kira sözleşmeleri ve kapsam dahilindeki işyerleri için kira sözleşmelerinde kiracı, kiralanan taşınmazı ev sahibinin yazılı izni olmadan üçüncü kişilere kiralayamaz veya kullanma hakkını devredemez. Alt kiracı, kiralanan taşınmazı kiracıya sağlanandan farklı bir şekilde kullanırsa, kiracı ev sahibine karşı sorumludur.

Alt kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Ana kiracı ile ev sahibi arasındaki sözleşme feshedilirse, alt kira sözleşmesi de otomatik olarak sona erer. Ana kiracıya karşı tahliye kararı uyarınca mülk boşaltılırsa, içindeki kişi kiracı olduğunu kanıtlayan resmi bir belge sunmadığı takdirde mülkten tahliye edilir.

Kiracı hangi sebeplerle tahliye edilir?

D.

Alt kiraya verme tahliye sebebi mi?

Alt kiracının kiralanan mülkte yaşaması, ev sahibinin mülkü boşaltmasını engellemez. Alt kira sözleşmesi, ana kira sözleşmesinin süresine bağlıdır ve ana kira sözleşmesinin sona ermesiyle, alt kiracı olan kiracının kira sözleşmesi de sona erer.

Alt kiraya verildiği nasıl ispatlanır?

Yazılı bir belge olmaksızın alt kira sözleşmesine rıza gösterildiği ispat edilemez, ancak alt kira sözleşmesinde başka bir kişinin yer alması ve bu kişinin ödediği kiranın ev sahibi tarafından düzenli olarak kabul edilmesi halinde yeni bir kira sözleşmesinin yapılacağı varsayılabilir.

Yeniden kiralama yasağı nedir?

Dönüşüm ve geliştirme amacıyla boşaltılan taşınmazlar, haklı bir sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe eski halleriyle başkalarına kiraya verilemez.

Alt kiracı stopaj öder mi?

Alt kiracı, kira bedeli üzerinden %20 oranında GMSI stopaj vergisi toplar ve net kısmını bankaya öder. Banka makbuzu, alt kiracı için geçerli bir gider makbuzudur. Ana kiracı ayrıca, işyeri kira gelirini yıllık gelir vergisi beyannamesinde GMSI olarak beyan eder.

Kiracılar Airbnb yapabilir mi?

Kiracılar veya alt kiracılar Airbnb kullanamaz Yukarıda belirtildiği gibi, Airbnb kiralamalarında sık karşılaşılan bir durum, alt kiracılar tarafından günlük kiralama yapılmasıdır. Türk Borçlar Kanunu’na göre, alt kiralama için ön koşul ev sahibinin yazılı onayıdır.

Asıl kiracı alt kiracıyı çıkarabilir mi?

Bu durumda kiracı, kiralananı alt kiracıya kendi hakkı süresinden daha uzun süre kiralayamaz. Kira sözleşmesinin sona ermesinden sonra ev sahibi, alt kiracının sözleşmesini de feshedebilir.

Alt kiracının hakları nelerdir?

E) Kiralayan ile alt kiracı arasındaki hukuki ilişkide, alt kiracının ilk kiralayana karşı herhangi bir hak iddia etme hakkı yoktur (örneğin, kiralananın geri verilmesini talep edemez). Ancak ilk kiralayan, kiralananın bakımını ondan isteme hak ve yetkisine sahiptir (BK. m. 259/ 11, III).

Tahliye taahhüdü alt kiracıyı bağlar mı?

Tahliye vaadine dayalı dava veya icra takibinin muhatabı, tahliye vaadini veren asıl kiracıdır. Ana kiracının tahliye vaadi alt kiracı için bağlayıcı değildir, ancak tahliye emri alt kiracı için bağlayıcıdır. Bu nedenle, alt kira sözleşmesi tahliye ile sona erer.

Kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu nedir?

Kiracının mahkeme kararı olmadan icra takibi yoluyla tahliye edilmesi, kiracının tahliyesinin en kolay yoludur. “Kira ödenmemesi” ve “kira sözleşmesinin süresinin dolması” durumlarında, kiracının tahliyesinin en kolay yolu, mahkeme kararı olmadan icra takibi yoluyla tahliye talebinde bulunmaktır.

Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?

Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder? Davayı kaybeden kiracı kira borcunu ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesinde belirtilen aylık kira, ödenmemiş kira borcunu temsil eder. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme ve avukatlık ücretleri de kiracının sorumluluğundadır.

İhtiyaç sebebiyle tahliye nasıl ispatlanır?

Zorunluluk nedeniyle açılan tahliye davalarında tahliye kararı, zorunluluğun gerçek, hakiki ve zorlayıcı olduğunun ispatını gerektirir. Bunun ispat yükü tahliye davasını açan ev sahibindedir. Zorunluluğun varlığı her türlü hukuki delille ispatlanabilir.

Alt kiralama yapmak yasak mı?

Her türlü kira sözleşmesinde, ev sahibinin izni alınmak kaydıyla alt kiraya verme işlemi yapılabilir. Kiracı, ev sahibine zarar vermemek ve kiralanan mülkü sözleşme amacına aykırı kullanmamak kaydıyla, ev sahibinin izni olmaksızın geçerli bir alt kira sözleşmesi yapabilir.

Kiracının kiraladığı şeyi bir başkasına kiraya vermesine ne ad verilir?

Bir diğer olasılık ise kiracının kira sözleşmesi kapsamındaki kira haklarını üçüncü bir kişiye devretmesidir. Bu husus Türk Borçlar Kanunu’nda “kira sözleşmesinin devri” olarak, 6570 sayılı Gayrimenkul Kira Sözleşmeleri Kanunu’nda ise “kira sözleşmesi kapsamındaki menfaatlerden yararlanma hakkının devri” olarak düzenlenmiştir.

Kiracının evi başkasına kiralaması suç mu?

Kiracı imzalanan kira sözleşmesini ihlal edip mülkü başka bir kişiye kiraya verirse, ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir. Özellikle sözleşmede alt kiralama yasağı varsa ve kiracı yine de mülkü başka bir kişiye kiraya veriyorsa, bu hukuka aykırı bir eylemdir.

Kira kontratı nasıl geçersiz olur?

Kira sözleşmesi; kanuna, ahlaka veya kamu düzenine aykırı olması, taraflardan birinin sözleşme yapma ehliyetinden yoksun olması, sözleşmenin zorla veya tehditle imzalanması, kira sözleşmesinin yazılı şekle aykırı olması ve kiralananın hukuka aykırı kullanılması hallerinde geçersiz sayılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir