İçeriğe geç

Konkordato Çekişmesiz Yargı Işi Midir

Çekişmesiz yargı işleri hangileri?

(1) İhtilafsız yargı yetkisi, mahkemelerin yargı yetkisine giren konulara aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına uygun olarak hukuku uygulaması anlamına gelir: (a) ilgili taraflar arasında uyuşmazlığın bulunmadığı durumlar; (b) ilgili tarafların ileri sürülebilecek hiçbir hakkının bulunmadığı durumlar; (c) yargıcın kendiliğinden hareket ettiği durumlar.

Konkordatonun tasdiki çekişmesiz yargı işi mi?

Konkordato bağlamında nüfus sayımına bakıldığında; HMK m.382/2-f uyarınca yalnızca konkordato mühletinin verilmesi ve komiser atanması ile konkordatonun onaylanması işlemleri çekişmesiz yargısal işlemler olarak kabul edilmektedir.

Çekişmeli ve çekişmesiz yargı nedir?

Öznel hukuki özgürlük kriteri: Başvuranın mahkemede özel hukuk kapsamında kişilere karşı ileri sürebileceği bir iddiası varsa, bu kritere göre “çekişmeli yargı yetkisi” öncelik kazanır. Aksi takdirde “gönüllü yargı yetkisi” uygulanır. Bazı konular, hakimin tek başına hareket etmesi gereken çekişmesiz yargı yetkisi kapsamına girer.

Vesayet çekişmesiz yargı mı?

Vesayet hükümleri kamu düzenini ilgilendirdiğinden Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 382/2b-19. maddesi uygulanır. 385. maddede vesayet işlerinin uyuşmazlığa bağlı olmayan yargı işleri olduğu, 385. maddede niteliğine uygun düştüğü ölçüde basit yargılama usulüne başvurulacağı, 317. maddede ise tebligatın sanığa yapılması gerektiği düzenlenmiştir.

Anlaşmalı boşanma çekişmesiz yargı işi midir?

Aslında bu maddede belirtilmese bile doktrinde, anlaşmalı boşanmanın uyuşmazlıksızlık ve yenilik etkisi ölçütlerine göre çekişmesiz bir yargısal konu olduğu belirtilmektedir: “Türk Medeni Kanununda Vesayete İlişkin Olanlar Dışındaki Çekişmeli Olmayan Yargısal İşler”, AÜHFD, C 62, No. 4 (2013), s. 955.

Çekişmesiz yargı kesin karar mı?

Uyuşmazlık konusu olmayan hukuki konularda verilen mahkeme kararları, kanunda öngörülen haller dışında (Ceza Kanunu md. 388) kural olarak maddi anlamda kesin hüküm oluşturmaz.

Konkordatonun tasdiki hangi mahkeme?

Hacizli mallara etkisi; Asliye Ticaret Mahkemesinin konkordatonun tasdikine karar vermesi halinde, alacakları rehinle teminat altına alınan alacaklılar, rehinli malları muhafaza edebilir ve satabilirler.

Konkordato ilan eden şirkete karşı dava açılabilir mi?

Kural olarak, borçluya karşı konkordato süresi içinde dava açılabilir. EIC. M. 264’te sayılan yasaklar sınırlıdır ve uzatılamaz. Borçluya karşı dava açılmasına ilişkin bir yasak olmamasına rağmen, iflas işlemlerinin konkordato işlemleriyle bağlantısı ayrı olarak değerlendirilmelidir.

Konkordato kaça ayrılır?

Konkordato amacına göre ikiye ayrılır. Bunlar; Borçların tasfiyesi amaçlı konkordato ve malvarlığının tasfiyesi amaçlı konkordatodur. Borçların tasfiyesi amaçlı konkordato; İç ve dış iflas hali, mahsup ve karma konkordato olarak karşımıza çıkar.

Çekişmesiz yargıda asli müdahale olur mu?

Birincil müdahale hem uyuşmazlıklı hem de uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde mümkünken, uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde tali müdahale mümkün değildir.

Çekişmesiz yargıda istinaf var mı?

İtirazsız mahkeme kararlarına karşı sadece kanun yolu mümkündür; kural olarak istinaf yolu kapalıdır (m. 387). Ancak istinaf hakkı, istinaf hükümleri uygulanıncaya kadar devam eder. Kanunda aksi öngörülmedikçe itirazsız mahkeme kararları maddi anlamda kesin hüküm oluşturmaz (m. 388).

Yargı Cesitleri Nelerdir?

Buna göre Türk yargı sistemi yargı sistemi (ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve dava yargısı (dava mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.

Çekişmesiz yargı davaları nelerdir?

Taraflar arasında bir ihtilaf ve bir karşı taraf olmadığı durumlarda, çekişmesiz yargı yetkisi vardır. Hakim kendiliğinden hareket edebilir. “Dava”, “davacı” ve “davalı” terimlerinin yargı dışı yargı yetkisinde yeri yoktur. Çünkü çekişmesiz bir kararda taraf yoktur.

Vesayet hangi hukuka girer?

Vesayet, vesayet altında bulunmayan belirli yetişkin veya küçüklerin kişisel ve maddi çıkarlarını korumak amacıyla 4721 sayılı Medeni Kanunla düzenlenen hukuki bir kurumdur.

Vesayet türleri nelerdir?

III. Vesayet türleri Vesayet iki türdür: kamusal vesayet ve özel vesayet. Kamusal vesayet organları, vesayet büroları, vasiler ve kayyımlardan oluşur (TMK, Md.

Yargı çeşitleri nelerdir?

Buna göre Türk yargı sistemi yargı sistemi (ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve dava yargısı (dava mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.

Çekişmesiz yargıda asli müdahale olur mu?

Birincil müdahale hem uyuşmazlıklı hem de uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde mümkünken, uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde tali müdahale mümkün değildir.

Hasımsız davalar nelerdir?

Tartışmasız yargısal katalog Reşit olma. Ad ve soyadının değişmesi. Nüfus dairesinde ölüm karinesi nedeniyle (ilgili mahalli idarenin emriyle) ölü olarak kayıtlı olan kişinin hayatta olduğunun tespiti. Gıyaben verilen karar. Nüfus sicilindeki kaydın düzeltilmesi.

Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?

Taraflar arasında uyuşmazlık olması gerekliliğinin bir istisnası, çekişmesiz mahkeme davalarıdır. Delil toplamanın amacı esaslı olgulardır. Bu nedenle, çekişmesiz mahkeme davalarında delil toplamak mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir